SAMTALSTERAPI

Livsnära Kommunikation är en samtalsmottagning i södra Halland samt via Skype, för dig som är överlevare av trauma, övergrepp eller skam, eller mår dåligt av någon annan orsak. Här kan du få stöd och hjälp vid olika typer av problem som stress, relationsproblem, livskriser, ångest, trauma och övergrepp. Kanske vet du inte riktigt vad som är fel men behöver någon att reda ut tankarna tillsammans med. Välkommen att kontakta mig för samtal eller information.

Varför samtalsterapi? Fortsätt läs nedan:
– Känslomässig hälsovård, livet har fastnat i gamla hjulspår
– Stress, skam, smärta & sjukdom
– Relationer, livskriser & andlighet
– Depression, ångest & beroenden
– Trauma, övergrepp & PTSD

Hälsovård

Orsaken till att människor söker sig till samtalsterapi är individuellt. Man behöver inte uppleva stora psykiska problem för att uppsöka en samtalsterapeut. Regelbunden samtalsterapi är god hälsovård, ett sätt att förebygga problem för att må så bra som möjligt, liknande då man går till gymmet eller tar regelbundna promenader för att stärka sin fysiska hälsa.
Då livet känns mörkt och man har fastnat i gamla hjulspår kan en utomstående samtalspartner ge hjälp att sortera förvirrande tankar eller tunga känslor.

Stress, skam, smärta & sjukdom

Stressrelaterade besvär är en vanlig orsak att man söker sig till samtalsterapi. Många går med en ständig klump i magen utan att förstå varför, har svårt att varva ner och somna, eller känner sig trött och utbränd. Kanske har du en känsla av skam, att inte duga eller att du är mindre värd. Lever du med kronisk smärta eller annan sjukdom kan du behöva hjälp att hitta vägar till livsglädje och hantera livet mitt i din situation.

Relationer, livskriser & andlighet

Om det är gnissel i en relation i familjen eller på jobbet, kan det vara skönt att få prata med någon som lyssnar utan att döma eller kritisera. När man står inför en förändring i livet som pensionering eller att bli förälder eller går igenom en sorgeprocess, kan funderingar på meningen med livet eller om det finns en Gud som bryr sig, ge en andlig eller existentiell smärta som behöver bearbetas.

Depression, ångest & beroenden

Depression och överväldigande känslor som oro och ångest är vanligt förekommande, som man kan få hjälp att komma ur. Beroenden såsom mat, spel, shopping, sex och droger, eller självskadebeteenden kan vara ett sätt att fly känslomässig smärta, även dessa kan man få hjälp att hantera.

Trauma, övergrepp & PTSD

Trauma som man själv utsatts för eller bevittnat kan sätta många och djupa spår, även om minnena från händelsen ibland kan vara få eller bortglömda. Fysiska, sexuella, känslomässiga eller andliga övergrepp, trauman som trafikolyckor eller naturkatastrofer, eller känslomässig försummelse under uppväxtåren. Listan kan göras lång på de trauman människor kan möta under livet.

Beroende på flera faktorer som händelsens art, personens ålder då det inträffade och om det funnits ett stöttande socialt nätverk, så drabbar dessa händelser olika hårt. Ibland blir livet påverkat under lång tid efteråt, med sömnstörningar, koncentrationsproblem, mardrömmar, smärta i kroppen eller undvikande av allt som påminner om det inträffade. Smärtan kan upplevas så överväldigande att man blir som bedövad eller omedvetet kopplar bort känslorna eller minnena för att orka med. Den egna kroppen kan kännas främmande eller som ett fängelse. Dessa och liknande symptom brukar benämnas PTSD – Posttraumatiskt stress syndrom.

Med varsam traumaterapi kan det som hänt bearbetas och symptom lindras, så livet blir lättare att hantera och man kan hitta fram till livsglädje och framtidshopp igen.